2015. március 1., vasárnap

Barna linzi

Az omlós tésztákról:

- A linzereknek két alap fajtája ismert, a sárga- és a barna linzer, a sárga-linzertészta a tojássárgájától kapja sárga színét, a barna linzer pedig a hozzáadott darált olajos magvaktól lesz barnás színezetű. Ez utóbbiak darált dióval, mogyoróval, mandulával, kesudióval stb. készülhetnek. Az alapanyagot ízesíthetjük vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, őrölt fahéjjal vagy szegfűszeggel.

- Lényeges, hogy az omlós tészta hozzávalóit, hidegen és gyorsan gyúrjuk össze, hogy a zsiradék megtartsa keménységét. Lehetőség szerint késsel dolgozzuk el a tésztát, csak a legszükségesebb formálást, idomítást végezzük kézzel. A lisztet mindig előbb a zsiradékkal, a vajjal vagy margarinnal morzsoljuk el, azután adjuk hozzá a cukrot - legjobb a porcukor -, valamint a többi anyagot, a tojássárgáját illetve a darált zamatosítókat, aszerint, hogy milyen színű linzert készítünk. A tésztát, összeállítása után, hideg helyen legalább egy óra hosszat pihentessük. Az alakított, formázott, vagy megtöltött tésztákat tegyük forró sütőbe, majd mérsékeljük a hőfokot.

- Ha a margarint zsírral vagy tejjel egészítik ki, az esetben a tésztához lazító anyagot, sütőport szükséges adni, melyet mindig a liszttel össze kell keverni. Egyes linzerekhez lazító anyagként élesztőt is használhatunk. 


 - Az élesztős linzerek már átmenetet képeznek a kelt tészták és az omlós tészták között. Élesztős omlós tészták például a diós- és a mákos patkó vagy a bejgli, a pozsonyi kifli, a kígyórétes, a porhanyós- és a vízen kelt kifli.

Barna linzi recept:

Hozzávalók:

6 tojás sárgája
6 evőkanál porcukor
75 dkg liszt
30 dkg őrölt dió
75 dkg Rama
4 kanál tejföl
1 teáskanál fahéj





Elkészítés:


A hozzávalókat jól eldolgozzuk, 2/3 részét tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral, a maradék tésztából rácsokat készítünk rá, és szép pirosra sütjük.

...és a végeredmény:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése