2015. március 7., szombat

Dobos torta


Dobos C. József a dobos torta névadója 1847.január 18.-án született Budapesten.

A szakácsmesterség tanulását édesapja mellett kezdte meg.1878-ban saját üzletet nyitott a Kecskeméti utca 12 alatt. Dobos szerelmese volt mesterségének és anyagot, fáradságot nem kímélve készítette remek cukrászműveit, mellyel Európa szerte megbecsülést szerzett a magyar szakmának.
1884-ben feltalált egy remek süteményt, amellyel lázba hozta Budapest ínyenceit és cukrászait egyaránt. Egész Európát beutazta és minden nagyvárosba eljuttatta a Dobos tortát. Ez a fajta sütemény teljesen eltért az akkori kor süteményeitől, hiszen azok legalább 4 emeletesek és igen díszesek voltak. Ez a torta pedig egy egyszerű torta volt karamell tetővel és egy egészen új, addig nem kóstolt krémmel.
Mind a massza, mind a krém Dobos találmánya volt. A dobos torta receptjére sokáig nem jöttek rá, bár az akkori cukrászok közül sokan kísérleteztek vele.
A sok sikertelen próbálkozást látva Dobos C. József végül 1906.-ban átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal az ajánlással, hogy bármelyik Ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja.

Az eredeti recept:

„1 db. 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vaniliáscukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vaniliáscukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk”

(Forrás: Wikipédia)


Az általam elkészített recept a következő (igyekeztem az eredeti recept szerint dolgozni):


Hozzávalók:

A piskótához:

9 tojás

12 dkg porcukor

12 dkg liszt

4 dkg margarin


A krémhez:

4 tojás

20 dkg cukor

24 dkg vaj

3 dkg kakaó

1 csomag vanilia cukor

20 dkg csokoládé


A tetejére:

12 dkg cukor


Elkészítés:

A tojássárgákat az egyharmad rész cukorral habosra keverjük, a fehérjét a kétharmad cukorral kemény habbá felverjük. A két habot lazán egymásba keverjük, belecsurgatjuk a langyosra olvasztott margarint, beleszitáljuk a lisztet.

6 db tortakarika nagyságú sütőpapírt (szilikonos) vágunk, és ezekre helyezve kb fél cm-es vastagságú tésztát helyezünk, majd kisütjük 200 fokon.

Amíg a lapok hűlnek elkészítjük a krémet.

A tojást a fele cukorral vízgőz felett felverjük és kevergetve lehűtjük. Hozzáadjuk a maradék cukorral, kakaóval és vaníliás cukorral habosra kevert vajat, majd a puha csokoládét. Habosra keverjük és majd ha kihűlt, megtöltjük vele a tortát.

A krém egy részét félretesszük, nagyobbik részével 5 lapot megkenünk, és egymásra helyezzük.

Tetejére dobos cukorral bevont hatodik lap kerül. A félretett krémmel bevonjuk a torta oldalát.

Dobos cukor készítése:

Szárazon világos aranysárgára pirítjuk lassan a cukrot. Amikor még meleg, gyorsan, de óvatosan elsimítjuk a torta tetejére kerülő lapon. Enyhén olajos, meleg késsel még megdermedés előtt felszeleteljük. Ezután helyezzük rá a torta tetejére.

...és a végeredmény:












Nagyon finom lett! Jó étvágyat :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése