A Sacher-torta egy csokoládétorta baracklekvárral és csokoládébevonattal. Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben alkotta meg Metternich herceg számára. Bár Sacher ekkor mindössze 16 éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi specialitásnak számít.
A torta két réteg sűrű, nem túl édes csokoládés tésztából áll, melyek között egy vékony réteg sárgabaracklekvár található. A tetejét és az oldalát étcsokoládé bevonat borítja.
(Forrás: Wikipédia)
Hozzávalók
a tésztához:
- 20
dkg finomliszt
- 20
dkg étcsokoládé
- 20
dkg vaj
- 15
dkg kristálycukor
- 15
dkg porcukor
- 8
tojás
- 1
dkg vaníliás cukor
- 1
dkg sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez, mázhoz:
- 30
dkg étcsokoládé
- 25
dkg baracklekvár
- 20
ml rum
- 2
evőkanál olaj
Elkészítés ideje:
Körülbelül két óra.
Elkészítés menete:
Az étcsokit gőz felett olvaszd fel. Ha már
félig kihűlt, keverd össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal.
Egyesével add hozzá a tojássárgákat, és keverd habosra. A fehérjéből verj
kemény habot, és add hozzá a kristálycukrot. A sütőporos lisztet szitáld bele a
csokis masszába, majd óvatosan forgasd bele a fehérjehabot is.
Egy tortaformát vajazz, lisztezz ki, és
öntsd bele a tésztát. Süsd körülbelül 40 percig, de az első 20 percben ne nyisd
ki az ajtót. Amikor megsült, vágd ketté. Mindkét felét kend meg rumos
baracklekvárral. A mázhoz a csokoládét gőz felett olvaszd meg, és keverd össze
olajjal. Egy nagyon kevés vizet is tehetsz hozzá, ettől lágy marad. Végül vond
be vele az egész tortát, ha pedig megszilárdult, már tálalhatod is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése