2017. november 18., szombat

Képviselőfánk

Mi jut eszünkbe róla? vaníliás-habos, gyorsan bekapható édesség.

Egyes források szerint ismeretlen eredetű, mások szerint pedig a fánk elnevezésének a parlamenti képviselőkhöz van köze.


Elképzelhető, hogy a fánkot a parlament büféjében árulták, ahová a képviselők kiszaladtak két szavazás között egy-egy falatot bekapni, de olyan változat is olvasható, miszerint a töltött fánkocskát egy parlamenti képviselő találta fel.

Nem mondom, hogy gyorsan megvan, de könnyen az biztos. Érdemes előző este megsütni a fánkokat, a töltést hagyjuk másnapra.

Íme a recept:

Hozzávalók a fánkhoz:

200 g liszt
200 g vaj
200 ml (2 dl) víz
1 csipet só
1 teáskanál cukor
5 db felvert tojás

A fánkok elkészítése:

  • A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  • A vizet a vajjal, sóval és cukorral összeforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és  összemelegítjük, kb. 3 percig kevergetjük, nem baj, ha kicsit serceg. A massza legyen csomómentes és kevergetés közben váljon el az edény falától.
  • Mikor már langyos a tészta, robotgéppel apránként hozzákeverjük a tojásokat. Lágy fényes tésztát kapunk.
  • Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire dió vagy kisebb almácska nagyságú halmokat nyomunk, attól függően, hogy nagy vagy kis (két harapásos) fánkokat akarunk.
  • Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük. Kb. 40 percig sütjük, de 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütő ajtaját mert összeeshetnek a fánkok. A színéről is láthatjuk mikor jó, mert szép zsemleszínűre sülnek.
  • Még melegen vágjuk le a tetejüket egy recés késsel, mert a belsejében lévő gőztől összeeshet a tészta. 


Vaníliás krém:

2 csomag főzős vaníliapuding
100 g kristálycukor
500 ml (5 dl) tej
4 tojás
50 g porcukor

Tejszínes réteg:

250 ml (2,5 dl) tejszín
3 evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló
  • A tojások fehérjét az 50 g porcukorral kemény habbá verjük.
  • A pudingport a tojások sárgájával, a 100 g kristálycukorral és egy kicsi tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáadva sűrű krémet főzünk.
  • Még melegen összekeverjük a keményre vert tojásfehérjékkel.
  • Hagyjuk langyosra hűlni, ezalatt a tejszínt a porcukorral elkezdjük felverni, majd óvatosan hozzászitáljuk a habfixálót és kemény habbá verjük.
  • A vaníliakrémet és a tejszínt is csillagcsőrös habzsákba töltjük.
  • A fánkokban elosztjuk a vaníliakrémet, majd a tetejükre nyomjuk a tejszínhabot.
  • Rátesszük a tésztasipkákat és hűtőbe tesszük pár órára. Porcukorral tálaljuk.
Végeredmény :

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése